mars 18, 2020

Våren 2020

Uppdatering från Lars:

Skogen mår bra och ser ut att ha klarat vintern bra. Inga stormskador och barkborren har inte varit aktiv. Slyröjning av parken påbörjad. Simon slutför arbetet. Trasiga fönsterrutor är åtgärdade. Hoppas jag hittade alla. Service på värmepumpen. Allt såg bara bra ut.

Vi har en ny tvättmaskin! Installerad och klar. Har haft en diskussion med SHB ang SKOGSKONTOT som nu per årsskiftet är avslutat. Det har ni alla fått besked om. Era respektive skogskonton skall tas upp till beskattning i deklarationen för inkomståret 2020. Vid vårt senaste möte uttryckte jag en önskan att dessa pengar efter skatt skall återgå till Toftaröd. Detta får vi prata mer om då vi ses nästa igång i maj.

Nytt larm

Vi har nu ett nytt larm. Verisure. Det innebär lite nya entrerutiner och koder. Vid ankomst gå in i groventrén, alltså den på gaveln. Lås upp med nyckeln. Samma nycklar, vi har inte bytt lås. Larmcentralen sitter till vänster om dörren. Tryck på den ofyllda symbolen och slå sedan koden. Sex siffror (se nedan). Larmet är då av.

Vid pålarmning. Använd samma dörr. Tryck på den fyllda symbolen på panelen, den högst upp höger, och slå samma kod. Gå ut och lås dörren.

Koden har följande logik:
XX - farmor/momors födelseår
XX - farfar/morfars födelseår
XX - året då gården köptes

Det går även att gå in via huvudentrén. Där sitter nu ett modernt kodlås. Tryck på * på panelen och slå sedan koden enligt ovan. Larmet avlarnas och dörren är upplåst. Omvänd rutin vid låsning.

Om ni lyckas utlösa larmet så är koden larmcentralen kommer att kräva. (förnamn på de första ägarna). De kontaktar er via en högtalare direkt. Även larmcentralen har en identifikationskod: (Andra delen av dubbelnamnet på tidigare finansministern) Kontakta mig gärna om ni behöver mer instruktion.

Arbetet med bokslutet och deklarationsunderlag är snart klart. Hoppas att inom kort återkomma till er med era deklarationsunderlag. Toftaröd är ett fantastiskt ställe att besöka under några dagar i dessa virustider. Lugnt, härligt, massor av frisk luft och fina promenader.

Många hälsningar,
Lasse 

november 12, 2019

Margareta Biörnstad, 1928–201

Dödsruna för Margareta Biörnstad i Svenska Dagbladet (12 november 2019)

Förre riksantikvarien Margareta Biörnstad, född Sköld, Stockholm, har avlidit 91 år gammal Hon sörjes närmast av barn och barnbarn.

Med Margareta Biörnstad har en storhetstid för svensk kulturmiljövård gått i graven, en storhetstid som hon själv lade grunden till. Med socialt patos, obegränsad integritet och klarsyn ledde hon som överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet 1972–1987 en utveckling som placerade det antikvariska perspektivet som en självklar del i samhällsplaneringen. Som ledamot i 1965 års musei- och utställningssakkunniga, Mus 65, kunde hon verka för stora omorganisationer, av inte bara riksantikvarieämbetet, där hon som arkeolog hade varit verksam sedan 1951, utan också med tillkomsten av en kulturmiljöenhet vid länsstyrelserna.

Under hennes tid presenterades 1974 en kulturpolitik som i öppenhet och engagemang inte har överträffats med teser som att de det byggda kulturarvet omfattar hela samhällets historia och att dess bevarande är en viktig del för vår känsla av trygghet i samhället.

Att hon var arkeolog hindrade inte Margareta Biörnstad från att aktivt verka för den nya syn på byggnadsvård som man kan säga lanserades med Byggnadsvårdsåret 1975 och för de det nya synsättet att brett infoga industrimiljöerna i kulturmiljövårdens ansvarsområde. Det var också under 1970-talet som kulturmiljövården fick åtminstone något sånär anständiga medel för att stödja kulturhistorisk restaurering.

Under sex år , från 1987 till 1993, kunde Margareta Biörnstad som riksantikvarie skörda frukter av sitt arbete, men hon fick också uppleva den nedrustning av verksamhetsområdet som sedan dess har skett. Helt i linje med sin allmänpolitiska syn engagerade hon sig i ledningen för det 1995 startade Kulturarv utan gränser och dess verksamhet vid återuppbyggnaden av Bosnien och Hercegovina. Hon tilldelades en mycket lång rad hedersutmärkelser.

Margareta Biörnstad var van vid att spela med de stora grabbarna, som dotter till det socialdemokratiska statsrådet Per Edvin Sköld och syster till framgångsrika bröder. Hennes intellekt, vältalighet och inneboende auktoritet gjorde henne till en självklar ledare. Det var också hon som med sitt vida kulturpolitiska program kunde attrahera undertecknad att söka några outplånliga läroår hos henne vid mitten av 1970-talet.

Fredric Bedoire,
Professor emeritus

maj 31, 2019

Våren 2019

Deltagare: Hans Sköld, Svante Biörnstad, Ingrid Rydblom, Lena Wranne, Lotta Brilliot, Lasse Sköld

Bostadshus & trädgård

Bostadshuset är fortfarande till belåtenhet efter den omfattande ombyggnaden som var klar 2014. Ett antal mindre underhållsåtgärder finns t.ex byte av el-elementet i stora salen och byte av takarmatur i sovrummet i den äldre delen.
Till detta lades önskemål om ny TV och eventuellt införskaffande av en gasol-grill.

Det finns också några fönster med glasskador som skall åtgärdas under hösten. Trädgården kommer även fortsättningsvis att skötas av Stefan Nilsson. Parken har öppnats upp genom att vi tagit bort åtta stora granar och har nu blivit en ekbacke. Bostaden kommer att städas och fönster putsas av en städfirma under maj.

Övriga byggnader

Vad gäller övriga byggnader har vi konstaterat vid tidigare möten att vi inom några år behöver rödfärga samtliga byggnader. Detta har tidigare planerats till 2018 - 2019. Ingrid och Kjelle har tagit på sig att rödfärga uthusen. Ett arbete som planeras att starta i maj. Byggnaderna kan i övrigt konstateras vara i hyggligt skick även om det alltid finns underhållsbehov i någon mån.

Skogen

Under mötet presenterades budgeten för virkesåret 2018/2019. Budgeten upprättas i september och sträcker sig ett år framåt. Budgeten pekar på ett mindre överskott i skogsrörelsen men är väldig osäker då den påverkas av vilka åtgärder vi tvingas göra för att försöka begränsa de skador som granbarkborren förorsakar.

Vi kan komma att tvingas göra en del större avverkningar för att ”rädda” värdet i vissa bestånd . Vi kommer att noga följa skadornas utbredning över sommaren.

Vinterns skogliga åtgärder har varit en större gallring av granbeståndet mellan skogsbilvägen och bäcken och avverkning av insektsangripna träd.Dessutom har vi genomfört några mindre röjningsåtgärder. Totalt har vi investerat ca 70.000 kr i skogliga åtgärder. Vi har under vintern klarat oss från några större stormar.

Arrende & hyresavtal

Arrende- och hyresavtalen tecknade med Jimmi Andersson löper till oktober 2019. Vi hoppas att han vill fortsätta arrendet och att vi kan teckna nya femåriga avtal. Avtalsdiskussion med Jimmi under sommaren. Arrende och hyra ger en intäkt på 27.750 kronor.

Ekonomi & Redovisning & Bank

Själva rörelsen, skog och lantbruk, visar för 2018 ett underskott på ca 70.000 kr. (exkl avskrivningar ca 60.000 kr). Till detta skall läggas kostnaden för bostadsbyggnaden, lån, julträff och trädgård på ca 80.000 kr.

Presenterades gårdens likviditet per april 2019. Konstaterades att den likvida situationen är fortsatt tillfredsställande i det lite kortare perspektivet. Tillgångar: SHB ca 260.00 kronor, enskilda skogskonton ca 400.000 kronor att användas för skogsvård. Tillgångar hos Södra ca 244.000 kr. Vi har ett lån på 1.200.000 kr.

Som vi tidigare diskuterat skall vi vara medvetna om att ”rörelsen” kommer att visa underskott de kommande åren, även om allt kommer att göras för att hålla nere kostnader. I samband med detta togs för ett år sedan en diskussion upp om att varje släktgren skall bidra med en fast avgift för underhåll av Toftaröd.

Det belopp som beslutades var 25.000 kronor per gren. Vi kommer ha perioder i framtiden då detta tillskott inte kommer att behövas och då kan vi göra uppehåll.
Mötesdeltagarna var positiva till att vi även för det kommande året fortsätter med denna avgift.

Ägarfrågor

Under denna punkt diskuterades två frågor.

Finns behov av att gå igenom och uppdatera Samägandeavtalet.

Undertecknad fick i uppdrag att ta fram ett förslag på uppdaterat

Samägandeavtal till mötet i oktober.

Diskuterades vilka som skall inbjudas att delta på det möte vi de senaste åren har förlagt till Toftaröd i maj. Det vi kallat ”Arbetslägret”/delägarmötet. Som gårdens Ställföreträdare finns ett behov av att åtminstone två gånger per år ha sk ”delägarmöte” då förvaltningen kan diskuteras. Detta finns också reglerat i Samägandeavtalet och också vilka som skall delta i dessa möten. Finns många fördelar med att ha det mötet på gården.

Uttrycktes önskemål om att det möte som de senaste åren förlagts till Toftaröd också skall öppnas upp så alla intresserade kan delta i mån av plats.

Övriga frågor

Hemsida
Konstaterade att det är trevligt med vår hemsida, www.Toftarod.se. , och att Nils håller den hyggligt uppdaterad. Tack Nils. Nytt lösenord är Buster 2013.

”Allhelgonajakten”
Att förlägga jakten på annan datum än allhelgona föll väl ut 2017 och 2018. Höstens jakt kommer även den att förläggas på annan helg än Allhelgona. Årets jakt planeras till 25 - 27 oktober. Diskuterades om jakten skall vara fredag & lördag eller lördag & söndag, med samling kvällen innan. Frågan skall ställas till deltagarna.

Nästa möte planeras till oktober

Lasse, höll i pennan.

november 1, 2018

Jakt 2018

26 - 28 oktober

Vi samlades på torsdagen till middag. Det var Bosse, Ingrid, Per-Olov, Erik, Marianne, Lasse. P-O anlände från Frankrike och hämtades i Hässleholm.

Vi åt fisksoppa med lax, torsk och musslor. Ingrid hade med sig en äppelpaj som vi började på. På fredag morgon klockan 08.30 anlände Jonas, Göran och Emmy. Göran hade med sig sina två hundar. Vädret var tjurigt med blåst och regn men vi hoppades på att det skulle klarna under dagen.

Jakten började med att Ingrid och Lasse gick med Nova och Buster genom mossen, Björkebacken, Brobackarna och grantätningen där emellan. Det enda vilt som observerades var en hare som Buster letade upp. Marianne kom ut med kaffe vid tiotiden. Efter traditionell kaffepaus jagade vi den främre delen av skogen. Göran gick in från bäcken med sin tax. Det blev ganska snabbt drev på rådjur men inget gick mot någon skytt. Två mindre vildsvin observerades av Göran.

Lunch som vanligt i nya köket. Alla tyckte det var skönt att få komma in i värmen och torka lite. Simon anlände till lunchen.
På eftermiddag jagade vi den yttre delen av skogen ända fram till vedplatsen. Göran gick med en stötande hund och Lasse med Buster. Vi fick inte kontakt med något djur.

Förhoppningen om uppklarnande väder infriades inte! Det var svårt för hundarna att få fram något vilt i blötan. På kvällen anlände Nils, Per och Ludvig. Till middag åt vi helstekt biffrad med kappa och potatisgratäng. Ingrids äppelpaj kom fram igen tillsammans med hemgjord glass.

Samling på gårdsplanen 08.30 på lördagsmorgonen. Idag blir vi många. Förutom vi nio i familjen så anslöt Jonas, Simon, Emmy. Stefan Borg med sonen David. Stefan hade med sin jaktterrier. Vädret hade inte bättrats utan nu fick vi uppleva snöblandat regn och blåst. Ingrid och Lasse började med samma såt som på fredagen. Alltså mossen etc. Erik stod tillsammans med Ludvig på Andreasa-lyckan. Erik sköt en hare i början av jakten. Haren kom från eket. Stefan som passade vid stora stenen observerade en dovhjortshind i Brobacken. Efter såten traditionell kaffepaus och ett försök att värma sig vid brasan.

Därefter jagade vi främre delen av skogen med Stefans jaktterrier. Upptag direkt nere vid bäcken. Tyvärr gick drevet ganska direkt över bäcken. Det fanns tendenser till att det
skulle vända tillbaka in i såten men det slutade med att hunden fick hämtas på vägen mot Norra Rörum. Emmy och Lasse tog vid och gick igenom såten med Emmy ́s stötande hund. Inget upptag och vädret var kallare och blötare än någonsin. Samling för lunch på gården. Det var ett blött och kallt gäng som lät maten smaka.

Erik tackade för sig och åkte hem till lille N. Lars! Per bestämde sig för att ”jobba” med datorn lite hemma på gården. Vi andra hjältar gav oss efter lunchen ut för att jaga den yttre delen av skogen. Emmy, Ingrid och Lasse gick med Emmy ́s tax. I grantätningen på Walters fick hunden upp drev på rådjur. Vädret gjorde det svårt för hunden att följa så drevet blev kort och hunden återvände. Såten avslutades med att vi gick nyplanteringen vid vedplatsen. Hunden tog upp drev på två dov, spets och hind. Djuren gick mot Brobackarna och mossen. Dessutom stöttes ett ensamt rådjur ut mot eket. Inget djur mot skyttarna. Vädret hade under eftermiddagen blivit något bättre och det var mest uppehåll. Vi bröt jakten vid 15.30.

Efter jakten besökte vi kyrkogården i Norra Rörum. Vi hade med oss granris från skogen och tände en lykta. Tillbaka på gården började förberedelser inför middagen som bestod av ankbröst, rostad potatis och apelsinsmakande sås. Avslutade med födelsedagstårta för Per som Nils tagit med sig. Per fyllde 33 år på fredagen. Trevligt och högljutt som vanligt. Släktens röstresurser föreföll väl bevarade.

Efter frukost på söndagen och vinterförvaring av trädgårdsmöbler etc så begav sig Bosse, Nils och Per hemåt. Per-Olov, Ingrid, Ludvig, Marianne och Lasse stannade till lunch. Marie och Wille hade anlänt till lunchen för att hämta upp Ludvig. Vid 13-tiden hade alla rest och lugnet lade sig åter över Toftaröd efter tre intensiva dygn. Marianne och Lasse stannade och fixade det sista. Vi ses igen för jakt 2019!

oktober 20, 2018

Hösten 2018

Deltagare

Svante Biörnstad, Bosse Sköld, Hasse Sköld, Lasse Sköld

Bostadshus & trädgård

Bostadshuset är fortfarande till belåtenhet efter den omfattande ombyggnaden för några år sedan. Under vinterhalvåret och våren har vi haft ett krånglande avlopp. Detta beror på läckage i trekammarsystemet som innebär att vatten och jord tränger in och förstör pumpar. Detta har åtgärdas. Vi har behandlat detta som en reklamation på den installation som gjordes för något år sedan. Vi har ännu inte drabbats av några kostnader från entreprenören. Vissa mindre åtgärder har tidigare diskuterats såsom byte av el-elementet i stora salen och byte av takarmatur i sovrummet i den äldre delen. Detta kvarstår på ”önskelistan”. Det finns också några fönster med glasskador.

Övriga byggnader

Vad gäller övriga byggnader har vi konstaterat vid tidigare möten att vi inom några år behöver rödfärga samtliga byggnader. Detta har tidigare planerats till 2018 - 2019. Planering sker nu för att detta arbete kommer att ske våren/försommaren 2019. Kostnadsförslag håller nu på att tas in. Uppskattad kostnad ca 80.000 - 90.000 kr. Byggnaderna kan konstateras vara i hyggligt skick även om det alltid finns underhållsbehov i någon mån.

Skogen

Skogen har klarat sommarens torka bra. Våra nyplanteringar har klarat sig och fått en bra tillväxt. Sannolikt beroende på att vi har gjort bra markberedningar inför nyplantering. Tyvärr har torkan medfört att granbarkborren haft ovanligt gynnsamma förhållanden och vi har fått angrepp i vissa områden. Detta åtgärdas genom att vi avverkar angripna träd och närstående träd för att försöka begränsa spridningen. I september planerade vi virkesåret 2018/2019. Inga slutavverkningar planeras det kommande året. Några mindre gallringar (1,8 ha ) kommer att göras. Dessutom blir det några röjningsåtgärder. Budgeten visar på ett nollresultat givet att vi inte får några överraskningar, typ stormfällen.

Arrende & hyresavtal

Arrendeavtalen tecknade med Jimmi Andersson löper till oktober 2019. Vi håller tummarna att han kan överleva ekonomiskt som mjölkproducent. Jimmi har nu drygt 300 mjölkande kor, vilket innebär att han har ca 500 - 600 djur att föda. Torkan gjorde att de fick ett betydande foderunderskott. I början av augusti hade de bara bärgat 1/3 av foderbehovet inför vintern. Arrende och hyra gav en intäkt på 27.750 kronor.

Ekonomi & Redovisning & Bank

Presenterades gårdens likviditet per oktober 2018. Konstaterades att den likvida situationen är fortsatt tillfredställande i det lite kortare perspektivet. Tillgångar: SHB ca 280.00 kronor, enskilda skogskonton ca 400.000 kronor att användas för skogsvård. Vi har ett lån på 1.200.000 kr.

Som vi tidigare diskuterat skall vi vara medvetna om på att ”rörelsen” kommer att visa underskott de kommande åren, även om allt kommer att göras för att hålla nere kostnader. I samband med detta togs en diskussion upp om att varje släktgren skall bidra med en fast avgift för underhåll av Toftaröd. Det belopp som diskuterades var 25.000 kronor per gren. Vi kommer ha perioder i framtiden då detta tillskott inte kommer att behövas och då kan vi göra uppehåll. Mötesdeltagarna var positiv till tanken att vi på detta sätt skulle trygga Toftaröds långsiktiga finansiering samt kunna avsätta en viss summa för framtida släktträffar.

Frågan diskuterades igen på mötet och mötet beslöt om att det skall utgå en fast avgift om 25.000 kronor per släktgren, alltså Nisse-, Pelle-, Lasse- och Magge- grenarna. Fördelningen av avgiften inom respektive gren hanteras inom respektive familjegren. Med detta beslut har vi tryggat likviditeten för en tid framåt. Respektive gren har att sätta in 25.000 kr på konto 751 999 202 i Handelsbanken. Clearingnummer 6754. Bra om detta sker innan årsskiftet

Övrigt

Allhelgonajakten

Att förlägga jakten på annan datum än allhelgona föll väl ut 2017. Höstens jakt kommer även den att förläggas på annan helg än Allhelgona. Årets jakt kommer att vara 26 - 28 oktober. Antal anmälda deltagare är bra och sju är nu anmälda. Ytterligare fyra av våra skånska vänner kommer att delta med hundar och som extraskyttar.

Besöksnätter

Vi har till dagsdatum haft 50 besöksnätter och räknar med ytterligare ca 15 under resten av året.

Julsamling

Beslöts att den traditionella julsamlingen är lördagen den 15 december. Arrangörer är Svante, Hasse och Lasse. Inbjudan skall gå ut så snart lokal är beslutad.

Nästa möte

Mötet var överens om värdet av ett traditionellt ”arbetsläger” på Toftaröd till våren 2019. Höstmöte skall hållas oktober/november.

Lasse, höll i pennan.

juni 12, 2018

Vår 2018

Vi samlades under fredagen på eftermiddagen och åt middag tillsammans. Bosse, Hasse, Lasse och Marianne anlände redan dagen innan.
På lördagen startade vi dagen med att gå runt och titta på alla byggnader, trädgård etc för att diskutera underhåll och kommande åtgärder.
Därefter kastade vi oss över en hel del praktiska sysslor. Det som stod på arbetsmenyn för dagen var bl.a tömning av skräp från svinhuset med efterföljande traditionellt besök på återvinningsstationen i Höör, städning i uthusen, tillfixning kring gamla potatiskällaren, framtagning av utemöbler och diverse mindre trädgårdspyssel. Alla deltog i arbetsuppgifterna med mycket energi.
På eftermiddagen inspekterade vi skogen och pratade om genomförd och kommande skogsskötsel.
Pia kom på besök och var med oss under dagen.
Det innebar att alla kusiner var på plats vilket var länge sedan.
Sedvanligt ”Toftarödsmöte avhölls på eftermiddagen innan middagsbestyren tog fart, vars innehåll framgår av minnesanteckningar nedan.

Bostadshus & trädgård

Bostadshuset är fortfarande till belåtenhet efter den omfattande ombyggnaden för några år sedan. Under vinterhalvåret har vi haft ett krånglande avlopp. Detta beror på läckage i trekammarsystemet som innebär att vatten och jord tränger in och förstör pumpar. Detta skall åtgärdas innan sommaren. Vissa mindre åtgärder har tidigare diskuterats så som byte av el-elementet i stora salen och byte av takarmatur i sovrummet i den äldre delen. Detta kvarstår på ”önskelistan”.
Konstaterades att granhäcken nu blivit tät och bra och nått önskvärd höjd. Likaså den nya bokhäcken har tagit sig bra och ser lovande ut.
Stefan Nilsson kommer att fortsätta sköta alla gräsytor och se till trädgården även denna säsong.
Vi letar fortfarande efter Ölandssten för att ersätta betongplattorna på uteplatsen.
I juni kommer bostadshuset att städas och fönster putsas.

Övriga byggnader

Vad gäller övriga byggnader har vi konstaterat vid tidigare möten att vi
inom några år behöver rödfärga samtliga byggnader. Detta har tidigare
planerats till 2018 - 2019. Mest sannolikt blir det 2019

Byggnaderna kan konstateras vara i hyggligt skick även om det alltid finns löpande underhåll i någon omfattning.

Skogen

Virkesåret 2017 sålde vi skogsprodukter för 158.422 kronor.
Vi hade betydande kostnader för markberedning, vägunderhåll, skogsvård, avverkning och plantor på 189.801 kronor.
Vi gick alltså back drygt 30.000 kronor under 2017.
Budgeten för 2018/19 arbetas fram i samband med att planering och skogsåtgärderna fastställs i september. Inga större avverkningar har ännu planerats. Sannolikt kommer det skogliga överskotten att vara mycket blygsamt under de närmaste åren, snarare har vi en period där skogen kommer att lämna ett visst löpande underskott. Återkommer om detta under hösten.
Våra nyplanteringar har rotat sig bra och nästa generation kan se fram mot goda intäkter från skogen.

Prel. Skogsredovisning 20170701 - 20180630.
Virkesintäkter: 144.359
Avverkn.kostn: 112.851
Div.int: 14.063
Div. Kostn: 76.950 (röjning, arvoden, vägunderhåll, viltskydd)
Skogsresultat: - 31.380

Arrende & hyresavtal

Arrendeavtalen tecknade med Jimmi Andersson löper till oktober 2019. Vi håller tummarna att han kan överleva ekonomiskt som mjölkproducent. Jimmi har nu drygt 300 mjölkande kor
Arrende och hyra gav en intäkt på 27.750 kronor.

Ekonomi & Redovisning & Bank

Presenterades gårdens likviditet per maj 2018. Konstaterades att den likvida situationen är fortsatt tillfredställande i det lite kortare perspektivet.

Tillgångar: SHB 364.226 kronor, Södra 250.000 kronor, enskilda skogskonton ca 400.000 kronor att användas för skogsvård.
Vi har ett lån på 1.200.000 kr.
Vi har fått tillbaka 19.000 kronor på momsen som förstärker likviditeten.

Kostnaderna för Bostad & övriga byggnader har under 2017 varit enligt följande:
Trädgård: 16.300
El: 27.500
Renhålln: 3.000
Rep,underh: 56.800
Tel: 2.500
VVS: 5.400
Försäkr: 22.000
Larm: 3.000
Bank: 3.000
Lån: 19.900
TOTAL KOSTNAD: ca 160.000 kronor

Reparationer och underhåll har varit relativt höga under året pga av byte av källarfönster och fönster till verkstaden. Kommande kända lite större kostnader är reparation av avloppsanläggningen och ommålning av alla ekonomibyggnader.

Översiktlig ”resultaträkning”.

Skogsrörelse: - 31.380
Arrende: 27.750
Ränteintäkt: 1.500
Utdeln. Södra: 35.000
Återbet.Moms: 19.000
_________________________
Sub total: 51.870
Kostn. Bostad: -160.000
_________________________
Totalt: -108.130

Underskottet finansieras med befintlig likviditet.

Vi skall vara inriktade på att ”rörelsen” kommer att visa underskott de kommande åren, även om allt kommer att göras för att hålla nere kostnader. I samband med detta togs en diskussion upp om att varje släktgren skall bidra med en fast avgift för underhåll av Toftaröd.
Det belopp som diskuterades var 25.000 kronor per gren. Vi kommer ha perioder i framtiden då detta tillskott inte kommer att behövas och då kan vi göra uppehåll. Mötet var positiv till tanken och att vi på detta sätt skulle trygga Toftaröds långsiktiga finansiering.
Frågan skall diskuteras igen på höstmötet.

Övrigt

Hemsida

Konstaterade att det är trevligt med vår hemsida, www.Toftarod.se. , och att Nils håller den hyggligt uppdaterad. Tack Nils.
Vi använder oss också mer och mer av bokningsmöjligheten via hemsidan, vilket är bra.

Bolagisering

Vi diskuterade bolagiseringsfrågan och de för- och nackdelar en bolagisering skulle innebära. Konstaterades att vi nu samägt fastigheten i 45 år och att det fungerat bra beroende på att inte mer än en lämnat sitt delägarskap och att vi hållit sams. Att försöka ”låsa in” ägandet löser inte en samägande problematik och vi var överens om att alldeles oavsett ägarform så bygger vårt gemensamma ägande av Toftaröd på att vi håller sams och ser Toftaröd som en trevlig tillgång att samlas kring.
Inget nytt beslutades angående framtida ägarform.
Frågan angående vårt Delägaravtal diskuterades och det poängterades vikten av att alla har ett delägaravtal. Detta skall följas upp inför höstmötet.

Allhelgonajakten

Att förlägga jakten på annan datum än allhelgona föll väl ut 2017.
Höstens jakt kommer även den att förläggas på annan helg än Allhelgona.
Förslag på datum kommer att skickas ut efter sommaren.

Nästa möte

Mötet var överens om värdet av ett traditionellt ”arbetsläger” på Toftaröd till våren 2019.
Höstmöte skall hållas oktober/november. Kallelse kommer.

Lasse, höll i pennan.

juli 28, 2017

Hon var för oss hemmets härd

av Per Edvin Sköld

Per-Edvin Sköld skrev en text om sin mor, Hon var för oss hemmets härd, i boken Min mor : 45 svenska män och kvinnor om sina mödrar ; med 90 porträtt / under redaktion av Ivan Oljelund, Lindblads 1946. 

Min mor hette som flicka Maria Sofia Nilsson. Hon var född den 12 juni 1870. Hennes far, Nils Trulsson, var från födseln krympling. För sitt goda huvuds skull sändes han som ung till seminariet i Lund och blev sedan skollärare i hemsocknen, Svedala. Hans hetsiga humör ledde till konflikt med sockenmännen; i vredesmod tog han avsked och försökte därefter försörja sin stora familj genom att försälja alstren av sin egen handaslöjd. Det gick dåligt. För att hålla den rena svälten borta fingo barnen, såsom den tidens sed var, ibland gå ut till de besuttna jordbrukarna och tigga. Min mor hade någon gång fått vara med om denna hantering. Hon visste vad fattigdom ville säga.

Min mors livsuppgift blev arbetarhustruns, sådan den tedde sig på södra Skånes landsbygds under förra århundradets sista och detta århundrades första decennium. Såsom gift hade hon det materiellt sett bättre än som barn. Far hade nämligen bra och stadigt säsongsarbete både sommar och vinter som tegelbruksarbetare och ångtröskemaskinist. Ganska tidig skaffade han sig dessutom ett litet småbruk, som han brukade vid sidan av lönearbetet. Det var dock helt naturligt mor och vi barn, som fingo utföra det mesta av jordbruksarbetet. Mor bidrog också till familjens uppehälle genom att deltaga i skördearbete, rensning och upptagning av sockerbetor och andra likartade arbeten hos olika jordbrukare i orten. Därtill hade hon att sköta om make och barn. Sex barn gav hon livet under en period av tjugo år. Allt detta skulle ingalunda gjort hennes lott beklagansvärd. I det stora hela skulle hon haft det bättre än många andra, om hon inte varit klen till hälsan. Det var hon emellertid så långt tillbaka jag kan minnas. Vad slags sjukdom hon led av under mina uppväxtår blev nog aldrig utrett. Barn och arbete spelade väl in. Slutligen efter sista barnets födelse och snart därefter inträffade död, bröts hon ner och var under sina återstående tretton till fjorton levnadsår närmast en invalid, ofta bunden vid sjukbädden. Hon dog 1925. Hennes öde blev sålunda ytligt sett beklagansvärt. Men jag har en säker förnimmelse av att hon i alla fall kände sig övervägande lycklig i sin tillvaro.

Så vitt jag kan förstå, voro orsakerna till denna hennes inre tillfredställelse tvenne. Den första och ingalunda avgörande var att hon under största delen av sitt liv fick vara bosatt på en ort, vars miljö kom henne att trivas. Det gamla patriarkaliska bondesamhället med dess människovärdering efter mantal, traditionsbundenhet och formkristendom var hon avogt inställd emot. Dels berodde detta måhända därpå att hon som barn känt sig förödmjukad inför den besuttna bondebefolkningen. Dels tror jag, att hon ibland, särskilt i början av sitt äktenskap, tyckte sig vara i strid med detta samhälle om far, som på vintrarna levde i dess miljö. Själv kände hon ingen dragning dit. Under ett par korta perioder var vår familj bosatt i en dylik konservativ omgivning. Då vantrivdes mor. Men i den lilla arbetarbyn Toarp i Oxie socken trivdes hon. De hade skakat av sig det mesta patriarkalismen. Något politiskt uppvaknande skedde icke under nittiotalet. Men en ny mentalitet på gott och ont, formlös och nyfiken på världen och tingen, gjorde sig gällande. Här fann mor sig väl tillrätta. Hon luktade någon gång på sekterismens kristendom. Med den grep henne ej. Så bröt arbetarrörelsen igenom på orden. Dess anda blev hennes.

Huvudorsaken till att mor trots allt var en lycklig människa låg dock i det harmoniska äktenskap, vari mina föräldrar levde. Både som barn och senare reflekterade jag ofta över detta. Hos oss var det aldrig någon ovänskap. Givetvis fälldes ibland på ömse håll hetsiga ord men sällan samtidigt. Om den ene stormade, hade ofta den andra glimten i ögat. Men blev det sammanstötning, var den snart förbi, och solen sken åter och varmare än förut. Far och mor voro verkligt kära i varandra. Far var genom kynne och kanske också uppfostran obenägen att visa sina känslor offentligt. Till och med när han smekte oss barn, låg det trots hans stora barnkärhet ändå något tafatt däröver. Mor däremot visade vad hon kände. Hon var alls inte ängslig för att göra sin man förlägen inför andra med sina karesser. Hon var svartsjuk — sällan gent emot andra kvinnor, ty därtill hade hon inte tillfälle — men mot fars manliga vänner, hans arbete och så småningom också förtroendeuppdrag.

Lika intensiv var hon i sina känslor gent emot oss barn. Make och barn var hennes värld. Detta kom starkt till uttryck under vår uppfostran. Denna inriktade sig främst mot två mål. Vi skulle för det första vara välartade barm och bli hederliga och ärliga människor. Vidare skulle vi hållas till arbete och läras aktsamhet om kläder, skolböcker och alla andra ägodelar, som vi hade att ta befattning med, för att därigenom grundlägga arbetsamhet och hushållsamhet. Om detta program voro föräldrarna djupt eniga. Även metoderna voro självskrivna. Det skulle gå med lock och pock. Sedelärande berättelser ur livet, förmaningar, tillrättavisningar och aga. Mor svek ingalunda i programmets genomförande heller. Men det fanns en olikhet mellan föräldrarna. Far fodrade mer av oss än av andra. I tvivelaktiga fall, om det inte var absolut klart var skulden låg, godtog han andras klagomål på oss med åtföljande bestraffning. Mor däremot kämpade för sina ungar. Hon var mera advokat än domare.

Mor eftersträvade att själv klara av uppkommande behov av ingripande. Om vi skrämt grannens får eller ryckt någon jänta i hårflätan, talade hon den förfördelade till rätta och gav oss stryk. Hade någon av oss i övermod plumsat i något dike och sölat ner strumporna eller klättrat i träd och rivit sönder byxorna, grep hon sig an med både förmaningar och aga. Men hon gav far underrättelse om de löpande händelserna — sedan vi somnat på kvällen. Eftersom far oftast lämnade hemmet på morgnarna, innan vi vaknat, blev på så sätt sakerna något för gamla, innan han fick tillfälle att gripa in. Men mor hade en stark taktisk känsla för hur långt detta system kunde drivas. Hade vi tillåtit oss något, som aldrig så litet tangerade drummelaktighet, eller hade vi råkat göra åverkan, som måste leda till utgifter, anmälde hon genast det inträffade i högre instans. Detta fruktade vi. Far agade oss ytterst sällan. Gjorde han det, var det likväl med besked. Men han tillrättavisade oss på ett sätt, som gav oss förnimmelse av förtappelsen iskyla. Vi älskade och aktade honom och voro stolta över honom, som vi göra och äro i den dag som är, men han stod över oss, var något förmer, medan mor liksom var en av oss. När vi pojkar blevo större, spelades det inte så litet av teater mellan mor och oss. Det gällde att snabbt bekänna sin skuld för henne och ta emot agan, för att hon i sin tur skulle kunna avlägga rapport och anmäla, att bestraffningen ägt rum. Vi jämrade oss under de rätt kraftlösa slagen för att få henne att tro att de hade verkan. Men vi genomskådade varandra ömsesidigt.

Särskilt vanartade voro vi väl inte, och därför voro dylika rättsliga uppgörelser ingalunda daglig kost. Men de förekommo och synas mig lasta ett särskilt ljus över vårt förhållande till mor. Detta tog sig i allmänhet långt varmare och innerligare ut. Hon var vår förtrogna, vår uppmuntrare i medgången och tröstande i motgången och vår ombudsman hos far, när det gällde att utverka någon förmån eller något medgivande. Hon var vår arbetskamrat på åkern och i ladugården, liksom vi voro hennes små hjälpredor i hemmets bestyr. Hon följde intresserad våra lekar och sjöng sin ungdoms romantiska visor för oss. Så släppte hon också sin fantasi lös och berättade.

Båda föräldrarna berättade gärna — ofta i skymningsstunder, sedan dagsljuset sinat och innan lampan blivit tänd. Delvis hade de samma — under deras livstid inträffade märkligare händelser, försedda med lämpliga sedelärande poänger. Men i övrigt voro de skilda berättartyper. Far hade sinne för situationskomik, vilket passade bra till de skildringar ur bygdens och släktens kulturhistoria, som han gärna sysslade med. Mor strävade mera mot det dramatiska. Hon förde en alltid fram mot klimax. Så var det även i vardagens uppfostrargärning. Jag glömmer aldrig — för att taga ett exempel — det djupa bekymmer och väldiga ansvar jag kände, när hon en gång tog en ettöring från en list på väggklockan och visade mig. Det var, sade hon, allt vad pengar som fanns i huset, och det dröjde så och så länge, innan det blev några inkomster. Här gällde det att inte ställa till med några utgifter under tiden. För en pojke, som saknade all möjlighet att skilja mellan tillgång och likviditet, tedde läget sing minst sagt oroande. Att det inte tillät någon spendersamhet insågs omedelbart.

Detta mors sinne för det dramatiska var sannolikt orsaken till att hon gärna berättade om folktrons osynliga väsen. Det rörde sig om skogsmannen och skogssnuvan, om varulv, tomtenisse och bäckahäst. Med en blandning av skräck och tjusning fördes vi in i skogens ensamhet och halvdunkel. Det knäppte och viskade ikring en. Men man såg ingenting. Det var till den egna barndomens skogar kring Yddingesjön mor förde oss. De voro också där oss det största i den vägen vi kände, betydligt mera än de enstaka lundar kring Skabersjön, som tillhörde vår normala erfarenhet. Men vi mötte också den ensamt liggande slättgården i hennes berättelser. Inte som vi voro vana att se den lummig och idyllisk på dagen utan omhöljd av nattens mörker med allt som rörde sig och tassade däri. Vad skönt det kändes att bo mitt bland andra människor, hur tryggt att sitta kring lampan med alla de sina kring sig. Men ack hur kusligt att i mörka kvällen få springa just till en sådan där ensam gård med bud från far eller att upptäcka, att solen höll på att gå ner, när man som bäst badade i den lilla ån.

Ett och annat hade mor självt upplevt. Nå ja, vad det nu egentligen var, kunde kanske inte avgöras — men underligt var det. I den dag som är, kan jag inte med säkerhet avgöra, om hon själv trodde på den värld hon sålunda trollade fram. Sannolikt gjorde hon det inte. Hon var nog bara sagoberättaren, som fritt lekte med gammalt stoff och formade det efter sin egen inbillning. Hon kom mig att ägna en del av min studietid åt att närmare studera denna värld. Men hon lärde mig framför allt, att fantasiens rike inte är det minst betydelsefulla.

Hon var för oss hemmets härd, som gav vila och värme och livade våra sinnen. Så var det, när barnen voro små och familjen ännu var samlad. Så blev det, sedan vi en efter en flugit ut. Fast hon var en sjuklig, än vilande i sin säng, än sittande i sin soffhörna med stickstrumpan i knäet, samlades vi kring henne. Hon lyste upp för var och en som kom, och hennes kärlek band oss samman. Det gör den än i dag mer än tjugo år efter det hennes blick för alltid slocknat. För oss sitter hon forfarande i sin soffhörna, och vi alltjämt kring henne.

maj 28, 2017

Arbetsläger 2017

Deltagare:

Lena Biörnstad Wranne
Svante Biörnstad
Lotta Brilioth
Karin Sköld
Hasse Sköld
Ingrid Rydholm
Lasse Sköld, dy

Vi samlades under fredagen på eftermiddagen och åt middag tillsammans. Lotta anlände lite senare på kvällen. På lördagen startade vi dagen med att gå runt och titta på alla byggnader, trädgård etc för att diskutera underhåll och kommande åtgärder. Därefter kastade vi oss över en hel del praktiska sysslor. Det som stod på arbetsmenyn för dagen var bl.a fästa nedblåst plåt på vindskiva, tömning av skräp från svinhuset med efterföljande traditionellt besök på återvinningsstationen i Höör, städning av ladugården, rensning av hängrännor, krattning av gårdsplan, utplacering av mullvadsstörare, framtagning av utemöbler och diverse mindre trädgårdspyssel. Alla deltog i arbetsuppgifterna med mycket energi.

På eftermiddagen inspekterade vi skogen och pratade om genomförd och kommande skogsskötsel. Dessutom planerades fällning av flaggstången för att återställa flagglinan. Vinden bedömdes dock för kraftig så projektet sköts till söndagen då det också genomfördes på ett mycket framgångsrikt sätt. På eftermiddagen hade vi också ett möte vars innehåll framgår av minnesanteckningar nedan.

Efter flaggstångsfällning på söndagen med framgångsrik efterföljande resning så besökte vi graven i Norra Rörum.

1. Bostadshus och trädgård

Bostadshuset är fortfarande till belåtenhet efter den omfattande ombyggnaden för några år sedan. Under våren har dock samtliga källarfönster bytts mot nya. Vissa mindre åtgärder diskuterades så som byte av el-elementet i stora salen och byte av takarmatur i sovrummet i den äldre delen.
Informerades också om att vi lagt om elcentralen då vi tidigare hade två abonnemang men nu bara ett. Detta kommer att innebära lägre nätkostnader i framtiden.
Konstaterades att granhäcken nu blivit tät och bra och nått önskvärd höjd.
Likaså den nya bokhäcken har tagit sig bra och ser lovande ut.
Stefan Nilsson kommer att fortsätta sköta alla gräsytor och se till trädgården även denna säsong.
Vi letar fortfarande efter Ölandssten för att ersätta betongplattorna på uteplatsen.
I juni kommer bostadshuset att städas och fönster putsas.

2. Övriga byggnader

Vad gäller övriga byggnader har vi konstaterat vid tidigare möten att vi inom några år behöver rödfärga samtliga byggnader. Detta planeras till 2018 - 2019.
Under året har ett antal underhållsåtgärder genomförts, lagning av bottensyll på ladan samt byte av fönster i verkstaden.
Vi har också lappat och lagat puts och hål i källaren som nu ser hel och snygg ut.
Den gamla utgödslingsanläggningen i ladugården har tagits bort.
Likaså den gödseltransportör som stod på gödselstaden.
Byggnaderna är i hyggligt skick även om det alltid finns löpande underhåll i någon omfattning.

3. Skogen

Virkesåret 2015/2016 sålde vi skogsprodukter för 406.065 kronor.
Till detta kom försäkringsersättning på 10.000 kronor pga stormskador.
Vi hade betydande kostnader för markberedning, skogsvård, avverkning och plantor på 273.276 kronor.
Budgeten för innevarande år är intäkter på 4.000 kronor och kostnader på 29.000 kronor. Innevarande virkesår planeras inga avverkningar utan intäkten kommer från försäljning av flis. Kostnaderna är i huvudsak bekämpning av skadeinsekter på plantor.
Inför nästa säsong planeras ganska omfattande gallrings och röjningsåtgärder. Detta beräknas ge ett ekonomiskt överskott.
Återkommer om detta under hösten.
Våra nyplanteringar har rotat sig bra och nästa generation kan se fram mot goda intäkter från skogen.

4. Arrende och hyresavtal

Arrendeavtalen tecknade med Jimmi Andersson löper till oktober 2019.
Vi håller tummarna att han kan överleva ekonomiskt som mjölkproducent.
Arrende och hyra gav en intäkt på 27.750 kronor.

5. Ekonomi & Redovisning & Bank

Presenterades gårdens likviditet per 2017-05- 10. Konstaterades att den likvida situationen är god och har inneburit att vi under året amorterat 200.000 kronor på det lån vi tog upp i samband med renoveringen av bostaden. Kvarvarande lån 1,200.000 kr.
Redovisad likviditet är ca 740.000 kr, all skatt och moms är betald.
Dessutom finns ca 400.000 – 500.000 kronor på delägarnas samlade skogslikvidkonton.

Budgeten för innevarande år

Intäkter 2017

Skogen: 4.000kr
Arrende: 28.750 kr
Totala int: 32.750 kr

Kostnader 2017

Skogen : 29.000 kr
Driftskostn. : 100,000 kr
Underhåll : 25,000 kr
Totalt kost. : 154.000 kr

Vi kommer att ha ett underskott 2017 beroende på att vi inte gör några avverkningar. Detta underskott täcks upp med befintlig likviditet.

6. Övrigt

Gravar

Diskuterades vårt ansvar för underhåll av äldre familjegravar. Vi var överens om att graven i Norra Rörum skall skötas och bevaras. Övriga gravar kommer vi fortsatt inte engagera oss i ekonomiskt då skötselavtalen går ut om ca tio år.

Hemsida

Konstaterade att det är trevligt med vår hemsida, och att Nils håller den hyggligt uppdaterad. Tack Nils. Vi använder oss också mer och mer av bokningsmöjligheten via hemsidan, vilket är bra.

Bolagisering

Vi diskuterade bolagiseringsfrågan och de för och nackdelar en
bolagisering skulle innebära. Konstaterades att vi nu samägt fastigheten i 45 år och att det fungerat bra beroende på att det inte mer än en lämnat sitt delägarskap och att vi hållit sams. Att försöka ”låsa in” ägandet löser inte en samägande problematik och vi var överens om att alldeles oavsett ägarform så bygger vårt gemensamma ägande av Toftaröd på att vi håller sams och ser Toftaröd som en trevlig tillgång att samlas kring.
Vi var överens om att inte för tillfället gå vidare i frågan men det kan självklart omprövas av delägarna.

Allhelgonajakten

Diskuterades om släktjakten är heligt knuten till Allhelgona helgen eller om vi kan tänka oss en annan helg under hösten. Allhelgona är nu för tiden sammankopplat med höstlov för skolorna och det innebär många konkurrerande aktiviteter för föräldrar och mor- och farföräldrar. Att vår släktjakt kom att hamna på allhelgona var mer en tillfällighet då det var vid denna tidpunkt Per Edvin bisattes. Allhelgona var förr inte heller kopplad till höstlovsvecka.
Vi beslöt att undertecknad skall höra sig för med deltagarna på jakterna och utröna möjligheten till alternativ hösthelg.

7. Nästa möte

Mötet var överens om värdet av ett traditionellt ”arbetsläger” på Toftaröd nästa vår och att vi dess för innan kommer att ha ett höstmöte.

Lasse, dy, höll i pennan.