Deltagare:
Lena Biörnstad Wranne
Svante Biörnstad
Lotta Brilioth
Karin Sköld
Hasse Sköld
Ingrid Rydholm
Lasse Sköld, dy
Vi samlades under fredagen på eftermiddagen och åt middag tillsammans. Lotta anlände lite senare på kvällen. På lördagen startade vi dagen med att gå runt och titta på alla byggnader, trädgård etc för att diskutera underhåll och kommande åtgärder. Därefter kastade vi oss över en hel del praktiska sysslor. Det som stod på arbetsmenyn för dagen var bl.a fästa nedblåst plåt på vindskiva, tömning av skräp från svinhuset med efterföljande traditionellt besök på återvinningsstationen i Höör, städning av ladugården, rensning av hängrännor, krattning av gårdsplan, utplacering av mullvadsstörare, framtagning av utemöbler och diverse mindre trädgårdspyssel. Alla deltog i arbetsuppgifterna med mycket energi.
På eftermiddagen inspekterade vi skogen och pratade om genomförd och kommande skogsskötsel. Dessutom planerades fällning av flaggstången för att återställa flagglinan. Vinden bedömdes dock för kraftig så projektet sköts till söndagen då det också genomfördes på ett mycket framgångsrikt sätt. På eftermiddagen hade vi också ett möte vars innehåll framgår av minnesanteckningar nedan.
Efter flaggstångsfällning på söndagen med framgångsrik efterföljande resning så besökte vi graven i Norra Rörum.
1. Bostadshus och trädgård
Bostadshuset är fortfarande till belåtenhet efter den omfattande ombyggnaden för några år sedan. Under våren har dock samtliga källarfönster bytts mot nya. Vissa mindre åtgärder diskuterades så som byte av el-elementet i stora salen och byte av takarmatur i sovrummet i den äldre delen.
Informerades också om att vi lagt om elcentralen då vi tidigare hade två abonnemang men nu bara ett. Detta kommer att innebära lägre nätkostnader i framtiden.
Konstaterades att granhäcken nu blivit tät och bra och nått önskvärd höjd.
Likaså den nya bokhäcken har tagit sig bra och ser lovande ut.
Stefan Nilsson kommer att fortsätta sköta alla gräsytor och se till trädgården även denna säsong.
Vi letar fortfarande efter Ölandssten för att ersätta betongplattorna på uteplatsen.
I juni kommer bostadshuset att städas och fönster putsas.
2. Övriga byggnader
Vad gäller övriga byggnader har vi konstaterat vid tidigare möten att vi inom några år behöver rödfärga samtliga byggnader. Detta planeras till 2018 - 2019.
Under året har ett antal underhållsåtgärder genomförts, lagning av bottensyll på ladan samt byte av fönster i verkstaden.
Vi har också lappat och lagat puts och hål i källaren som nu ser hel och snygg ut.
Den gamla utgödslingsanläggningen i ladugården har tagits bort.
Likaså den gödseltransportör som stod på gödselstaden.
Byggnaderna är i hyggligt skick även om det alltid finns löpande underhåll i någon omfattning.
3. Skogen
Virkesåret 2015/2016 sålde vi skogsprodukter för 406.065 kronor.
Till detta kom försäkringsersättning på 10.000 kronor pga stormskador.
Vi hade betydande kostnader för markberedning, skogsvård, avverkning och plantor på 273.276 kronor.
Budgeten för innevarande år är intäkter på 4.000 kronor och kostnader på 29.000 kronor. Innevarande virkesår planeras inga avverkningar utan intäkten kommer från försäljning av flis. Kostnaderna är i huvudsak bekämpning av skadeinsekter på plantor.
Inför nästa säsong planeras ganska omfattande gallrings och röjningsåtgärder. Detta beräknas ge ett ekonomiskt överskott.
Återkommer om detta under hösten.
Våra nyplanteringar har rotat sig bra och nästa generation kan se fram mot goda intäkter från skogen.
4. Arrende och hyresavtal
Arrendeavtalen tecknade med Jimmi Andersson löper till oktober 2019.
Vi håller tummarna att han kan överleva ekonomiskt som mjölkproducent.
Arrende och hyra gav en intäkt på 27.750 kronor.
5. Ekonomi & Redovisning & Bank
Presenterades gårdens likviditet per 2017-05- 10. Konstaterades att den likvida situationen är god och har inneburit att vi under året amorterat 200.000 kronor på det lån vi tog upp i samband med renoveringen av bostaden. Kvarvarande lån 1,200.000 kr.
Redovisad likviditet är ca 740.000 kr, all skatt och moms är betald.
Dessutom finns ca 400.000 – 500.000 kronor på delägarnas samlade skogslikvidkonton.
Budgeten för innevarande år
Intäkter 2017
Skogen: 4.000kr
Arrende: 28.750 kr
Totala int: 32.750 kr
Kostnader 2017
Skogen : 29.000 kr
Driftskostn. : 100,000 kr
Underhåll : 25,000 kr
Totalt kost. : 154.000 kr
Vi kommer att ha ett underskott 2017 beroende på att vi inte gör några avverkningar. Detta underskott täcks upp med befintlig likviditet.
6. Övrigt
Gravar
Diskuterades vårt ansvar för underhåll av äldre familjegravar. Vi var överens om att graven i Norra Rörum skall skötas och bevaras. Övriga gravar kommer vi fortsatt inte engagera oss i ekonomiskt då skötselavtalen går ut om ca tio år.
Hemsida
Konstaterade att det är trevligt med vår hemsida, och att Nils håller den hyggligt uppdaterad. Tack Nils. Vi använder oss också mer och mer av bokningsmöjligheten via hemsidan, vilket är bra.
Bolagisering
Vi diskuterade bolagiseringsfrågan och de för och nackdelar en
bolagisering skulle innebära. Konstaterades att vi nu samägt fastigheten i 45 år och att det fungerat bra beroende på att det inte mer än en lämnat sitt delägarskap och att vi hållit sams. Att försöka ”låsa in” ägandet löser inte en samägande problematik och vi var överens om att alldeles oavsett ägarform så bygger vårt gemensamma ägande av Toftaröd på att vi håller sams och ser Toftaröd som en trevlig tillgång att samlas kring.
Vi var överens om att inte för tillfället gå vidare i frågan men det kan självklart omprövas av delägarna.
Allhelgonajakten
Diskuterades om släktjakten är heligt knuten till Allhelgona helgen eller om vi kan tänka oss en annan helg under hösten. Allhelgona är nu för tiden sammankopplat med höstlov för skolorna och det innebär många konkurrerande aktiviteter för föräldrar och mor- och farföräldrar. Att vår släktjakt kom att hamna på allhelgona var mer en tillfällighet då det var vid denna tidpunkt Per Edvin bisattes. Allhelgona var förr inte heller kopplad till höstlovsvecka.
Vi beslöt att undertecknad skall höra sig för med deltagarna på jakterna och utröna möjligheten till alternativ hösthelg.
7. Nästa möte
Mötet var överens om värdet av ett traditionellt ”arbetsläger” på Toftaröd nästa vår och att vi dess för innan kommer att ha ett höstmöte.
Lasse, dy, höll i pennan.